Måns Gahrton och jag träffades på en fest 1984. Eller rättare sagt, Måns knackade mig på axeln vid 4 på natten och undrade om inte han och jag skulle göra tecknade serier ihop. Det som skiljde denna storstilade plan från andra planer som föds på fester fram på småtimmarna var att den faktiskt blev verklighet. Redan nästa morgon (nåja)var vi igång. Resultatet blev Agent Annorlunda. En tecknad serie i den franskbelgiska skolan med förebilder i Tintin, Gaston och de andra. Måns stod för manus och jag tecknade.
Sammanlagt blev det 7 seriealbum med ungefär ett års intervaller.

Att i mitten på 80 - talet ge sig på något så hopplöst som en serie för unga insåg vi inte svårigheterna med. Även om försäljningsiffrorna gav en fingervisning om att serievågen redan var över.
Dock blev vi efterfrågade i skolor i hela landet. Att två killar kom och pratade om serier på lektionstid gillade de flesta mellanstadiebarn. Vi la tonvikten på det unika seriespråket. Att detta är ett språk som är nödvändigt för att begripa serier var ingen nyhet för barnen men ofta för lärarna.
Besöken gav oss också chansen att pejla in våra tänkta läsare och vad de gillade och inte gillade. Efterhand formades det vi såg till en ny tecknad serie.

Eva & Adam föddes i Kamratposten 1990. En serie om plugget, kompisar och kärleken var i motsats till Agent Annorlunda något som inte redan fanns. Efter bara en episod förstod vi att vi hade slagit an något. Breven strömmade in.
Många vittnade om att ”min brorsa är precis så där dum” och ” jag har också en bästis som är som Annika”. Varje år samlade vi ihop materialet och fyllde på lite luckor i historien till ett seriealbum.
Snart ville förlaget BonnierCarlsen att vi även skulle göra textböcker om Eva & Adam. Måns och jag beslöt att berätta samma historia i bokform. Måns skrev och jag illustrerade. Sammanlagt ska det bli 12 böcker.

Eva & Adam finns även som en teveserie i sammanlagt 16 episoder som första gången sändes 1998.
År 2000 kom även en långfilm. Manus till film och teve skrev Måns och jag tillsammans. Regi: Catti Edfelt.
Läs mer om Eva och Adam www.evaochadam.se
Eva och Adam har belönats med Seriefrämjandets Unghunden,
Flera gånger har textböckerna vunnit Bokjuryn, Omröstningen som är barnens eget val.

1993 gjorde vi vår första bilderbok. Ofelia Franssons ABC hette den. Kritiken var inte nådig. Att
kliva från serievärlden gör man inte ostraffat. Jag har råkat tappa bort de recensionerna.
Trots detta gjorde vi året därpå Ofelia Franssons godnattresa. Och kanske var den lite bättre.
Nu var de i alla fall snällare i sina omdömen…


1995 kom den första bilderboken med Ronny & Julia. Från början ett försök att beskriva kärlek mellan barn i åldern under Eva & Adam. Vi har nu gjort 9 böcker och historierna har efterhand utvecklats till att handla om allt smått men viktigt som händer i en familj.
År 2000 blev Ronny & Julia årets julkalender på teve. Manuset skrev vi ihop. Ett kul arbetssätt som hade gett mersmak. Regi: Christian Wegner.
Det var en otrolig känsla att få öppna luckorna i en kalender vi själva skapat. Och för första gången veta vad som fanns i 24an.Mållösa United är fotbollslaget som skapades för att möta Segerrike i en klassmatch. Det är också namnet på en bokserie där Måns och jag hittat ytterligare en arbetsform. Huvudpersonerna heter Maja och Melker. Måns är Maja och jag skriver om Melker. Böckerna är illustrerade av mig. Den första kom ut på initiativ från RF i samband med deras 100års jubileum. Tvåan för att så många gillade ettan. Trean finns i våra huvuden.

Läs mer på www.mallosaunited.seEfter tio år i Kamratposten var det dags för Eva & Adam för att lämna plats för en ny serie. Den heter ”Livet enligt Rosa” och handlar om en tjej i en ganska typisk svensk familj. Rosa bor med sin mamma och halvsyster i Stockholm. Rosas pappa bor med sin nya familj på Åland. Historien görs i ensidiga episoder och är kanske lite tuffare än Eva & Adam. En ny serie gav mig chansen att prova på en lite annorlunda (för mig i alla fall) stil.

På våren 2005 kom teveserien 12 delar med manus av Måns och mig.
Regi: Manne Lindwall.

Så här skrev Svd om den:
”Att göra tv av populära tecknade serier som skapats av Måns Gahrton och Johan Unenge och publicerats i KP är ett beprövat, framgångsrikt recept: tänk bara på Eva och Adam. Så Livet enligt Rosa som nu sänds på bästa tid på lördagkvällar hade goda förutsättningar att bli riktigt riktigt bra - och infriar alla förväntningar, vecka efter vecka.”

Vad ska man säja? Det är bara att hålla med.

Den första boken kom 2005 och ännu en gång har vi hittat en ny arbetsform. Måns skriver om Rosa och jag om hennes granne och sidekick Ville. Illustrationerna fick också ett drag av ett nytt manér. Laverade svartvita bilder. Den andra boken hoppas vi kommer före jul 2005. Vi kämpar på.

Läs mer på
www.livetenligtrosa.se eller www.kamratposten.se